دوربین تحت شبکه (IP Camera)
استفاده از دوربينهاي تحت شبکه به علت بالا رفتن قابليتهاي آنها نسبت به گذشته روز به روز درحال افزايش است و از اين سو سعي دارم تا در مقالهاي نسبتا کوتاه به برخي از خصوصيات اين دوربينها بپردازم.
رزوليشن يا تفکيک پذيري
متفاوت از دوربينهاي آنالوگ که رزوليشن آنها با تي وي لاين (TVL) مشخص ميشد (تعداد خطوط افقي موجود در تصوير) در دوربينها تحت شبکه رزوليشن به پيکسن عنوان ميشود.
به عنوان مثال 520 تي وي لاين در يک دوربين آنالوگ با رزوليشن 752x582 برابري ميکند (که در نوع آنالوگ رزوليشن نسبتا بالايي به شمار ميرود)
استفاده از دوربينهاي 2 و 3 مگاپيکسلي به صورت دوربينهاي شبکه به سرعت رايج شده و اين دوربينها ميتوانند تصاويري به مراتب بهتر از دوربينهاي آنالوگ ارائه دهند.
امروزه حتي دوربينهاي شبکه با روزليشن 16 و 20 مگاپيکسر نيز وجود دارد. اين دوربينها ميتوانند تصاوير را با تمام جزئياتشان نمايش دهند. از اين دوربينها معمولا براي مشاهده محيطهاي پهناور استفاده ميشود.
عملکرد در نور کم
دوربينهاي تحت شبکه اوليه عملکرد مناسبي در نور کم نداشتند و مکانيزم جبرانکننده آنها نيز باعث کاهش تعداد فريمها در تصوير ميشد که به يک تصوير بي کيفيت و نامنظم ميانجاميد.
اما دوربينهاي امروزي ميتوانند تصوير نسبتا مناسبي را حتي در نور يک لوکس نيز ايجاد کنند و از نور موجود استفاده مناسب را بکنند و 25 فريم در ثانيه را در هر شرايطي ايجاد کنند.
عملکرد در شبکه
يکي از نگرانيهاي مهم مسئولان شبکه در مورد استفاده از دوربينهاي تحت شبکه تاثير آنها بر روي شبکه و کاهش سرعت آن است. چراکه به ويژه در دوربين رزوليشن بالا حجم زيادي از اطلاعات مربوط به دوربين بايد در هر لحظه در شبکه جابه جا شود و با توجه به پهناي باند محدود شبکه اين ميتواند موجب ايجاد اختلال در شبکه نيز شود.
با اين حال شبکههاي گيگابايتي امروزي ميتوانند به راحتي نصب اين دوربينها را پشتيباني کنند و در صورت ايجاد اختلال بايد ظرفيت شبکه را افزايش داد. روش ديگر براي جلوگيري از ايجاد اختلال در شبکه استفاده از کابلهاي داده و عدم نصب مستقيم دوربينها به شبکه است به طوري که تصاوير داراي شبکه خاص خود در سيستم باشند.
Power over Ethernet
بيشتر دوربينهاي شبکه داراي اين قابليت هستند. به اين معنا که ميتوانيد دوربين را با همان کابل شبکه تغيه کنيد و اين نياز به يک کابل اضافه را جهت تغذيه دوربين از بين ميبرد.
پيشرفتهاي جديد اين امکان را فارهم کرده که تجهيزات پر مصرف تر مانند دوربينهاي با قابليت پن تيلت و زوم را نيز بتوان با همان کابل ديتا تغذيه کرد.
در مقايسه با دوربينهاي آنالوگ که به يک کالب جداگانه براي تغذيه نياز داشتند اين قابليت موجب صرفه جويي در زمان و هزينه کابل کشي خواهد شد.
محدوديت طول کابل
دادهها بر روي کابل Cat5 داراي محدوديت مسافت تا ??? متر است. با اين حال تقويتکنندههايي وجود دارند که به راحتي اين مسافت به ??? متر افزايش ميدهند و با استفاده از تجهيزات پيچيدهتر ميتوان اين مسافت را تا ??? متر نيز افزايش داد.
با اين حال در موقع نصب دوربينهاي مدار بسته شبکه نيز مانند دوربينهاي انالوگ بايد به محدوديت فاصيه آنها و طول کابل توجه داشت.